دوستي و آداب آن(1)
دوستي و آداب آن(1)
لزوم دوست يابي
دوستي حقيقي
درجه اول آن بود که کسي را دوست دارد براي مقصودي که روي بسته باشد، و ليکن آن مقصود ديني بود و براي خداي - تعالي - باشد ؛چنان که استاد را دوست دارد تا از او علم آموزد، اين دوستي خدايي بود، چون مقصود از علم، آخرت بود نه
جاه و مال .... اگر زن خويش را دوست دارد براي آن که وي را از فساد نگاه دارد و به سبب آمدن فرزند تا وي را دعاي نيکو گويد، اين دوستي براي خداي - تعالي- بود، و هر نفقه که بر وي کند صدقه باشد.
درجه دوم و بزرگ تر، آن باشد که کسي را دوست دارد براي رضاي خداي، بي آنکه وي را هيچ بهره اي از وي حاصل آيد؛ و ليکن بدان سبب که وي مطيع خداي است ودوستدار خداي است، وي را دوست دارد؛ بلکه بدان سبب که بنده خداي است و آفريده وي است؛ اين دوستي خدايي بود. (2)
فضيلت دوست خوب
يار نيک اگر داري طرب کن(5) و اگر نداري طلب کن.(6)
جمله نغز هر که هر چه يافت از هم نشيني دانا يافت.( 7)
تأثير دوست خوب
انواع دوستي
نکته: دوستي بر چهار وجه است. آنچه ميان مرد و زن باشد شهوتي است، و آنچه ميان مادر و فرزند باشد شفقتي (11) باشد، و آنچه ميان دوستان و برادران باشد حرمتي (12) باشد، و آنچه ميان خدا و بنده باشد هيبتي (13) است.(14)
حفظ دوستي ها
روايت: رسول (ص) فرمود: «دوستي برادران مسلمان را سه چيز پاک و بي آلايش کند: يکي چون وي را بيني سلام کني اندر راه ها، و ديگر، جاي بر وي فراخ کني اندر مجلس ها، و سوم او را به نامي خواني که آن به نزديک وي بهترين نام ها بود...
و فرمود: «أکثِرُوا مِنَ الاخوانِ، فانَّ رَبّکم حيئٌ کريمٌ يستحيي أن يعَذِّب عبدَهُ بينَ إخوانه يومَ القيامة؛ بر دوستانتان بيفزاييد که همانا خداوندِ صاحب شرمِ بخشاينده، در روز قيامت حيا مي کند از اين که بنده اي را در ميان دوستانش عذاب دهد».(16)
افزايش تعداد دوستان
توصيه: برادران بسيار گيريد با حفظ ادب، و معاملت نيکو کنيد با ايشان که خداي - عز و جل - صاحب شرم است، به شرم کرم خود، بنده را عذاب نکند ميان برادران وي روز قيامت. اما بايد که دوستي از براي خداوند عز و جل باشد، نه از براي هواي نفس و رسيدن به مراد و مقصود؛ تا به سبب حفظ ادب، آن بنده ستوده گردد. (18)
توصيه: سعي کن دوستانت دو برابر دشمنانت باشند. بسيار دوستِ کم دشمن باش، امّا باصد هزار دوست يک نفر را دشمن خود مساز؛ زيرا آن دوستانِ بسيار از کار تو غافل مي شوند، ولي آن يک دشمن از بدانديشي درباره تو غافل نخواهد بود. (19)
داشتن دوستان جوان و پير
فريفته نشدن به تعداد دوستان
راه دوست يابي
انتخاب آگاهانه دوست
راه شناخت معاشر خوب
اي دوست! اگر مي خواهي بداني چه کسي از ميان اين خيل عظيم حيوانات انسان نما به مرتبه حقيقي انسانيت رسيد ه و به علم اخلاق آراسته شده و اين دنيا را کاملاً شناخته و بويي از خدا شنيده است، بايد چهار علامت در وي باشد: اول ترک دنيا دوستي، دوم خلوت گزيدن، سوم قناعت، چهارم گمنامي و دوري از شهرت (24)
پی نوشت ها :
1ـ پند پدر (بازنويسي قابوس نامه)، ص97
2ـ کيمياي سعادت، ج1، صص393-395.
3ـ عذر: توبه.
4ـ عُجب: خودپسندي.
5ـ طرب کن: شاد باش.
6ـ مجموعه رسائل خواجه عبدالله انصاري، ج1، ص20.
7ـ انسان کامل ( بازنويسي الانسان الکامل)، ص30.
8ـ صحبت: همنشيني .
9ـ کشف المحجوب، صص496-497
10ـ کيمياي سعادت، ج1، صص399-401.
11ـ شفقتي: دلسوزانه، مهربانانه.
12ـ حرمتي: احترا م آميز
13ـ هيبتي: از ترس و فروتني.
14ـ گزيده در اخلاق و تصوف، ص25
15ـ پند پدر(بازنويسي قابوس نامه)، ص97.
16ـ کشف المحجوب، ص495.
17ـ پند پدر(بازنويسي قابوس نامه)،صص97و98
18ـ کشف المحجوب، صص495و496
19ـ پندر پدر( بازنويسي قابوس نامه)، ص105.
20ـ همان، ص56.
21ـ همان، ص99.
22ـ خردنامه، ص101.
23ـ مفتاح النجات، ص166.
24ـ انسان کامل (بازنويسي الانسان الکامل)، ص07 .
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}